“NO MEN ARE FOREIGN”COMPREHENSION VOL. 2

Stanza-III

Remember they have eyes like ours that wake

Or sleep, and strength that can be won

By love. In every land is common life

That all can recognise and understand.

Now answer the following questions:

Q1. Who is the poet of the poem?

Ans. James Kirkup

Q2. What do the eyes do?

Ans. The eyes wake and sleep.

Q3. How can strength be won?

Ans. Strength can be won by love.

Q4. What is common in every land?

Ans. Life is common in every land.

Q5. What is the meaning of the word strength?

Ans. strength means power

Q6. What is the meaning of the word recognise?

Ans. Recognise means to know

Q7. What can all recognise and understand?

Ans. All can recognise and understand that life is common in every land.

Stanza-IV

Lat us remember, whenever we are told

To hate our brothers, it is ourselves

That we shall dispossess, betray and condemn.

Remember, we who take arms against each other.

Now answer the following questions:

Q1. Name the poem.

Ans. No Men Are Foreign

Q2. Whom do we hate when we hate others?

Ans. When we hate others we hate ourselves.

Q3. What are we doing to our fellow beings?

Ans. We are dispossing,betraying our fellow beings.

Q4. What is the meaning of the word dispossess?

Ans. Dispossess means to put out of possession

Q5. What is the meaning of the word betray?

Ans. Betray means to cheat

Q6. What is the meaning of the word condemn?

Ans. Condemn means to criticise

Q7. Who takes arms against each other?

Ans. We(The human beings)take arms against each other.

Stanza-V

It is the human earth that we defile.

Our hells of fire and dust outrage the innocence

Of air that is everywhere our own,

Remember, no men are foreign, and no countries strange.

Now answer the following questions:

Q1. Who defile the earth?

Ans. The human beings defile the earth.

Q2. What are we doing to this earth?

Ans. We are polluting the earth.

Q3. what is the meaning of the word defile?

Ans. Defile means to pollute

Q4. What is the meaning of the word outrage?

Ans. Outrage means excessive violence

Q5. What are outraging this earth?

Ans. Hells of fire and dust are outraging this earth.

Q6. What can we find everywhere?

Ans. We can find air everywhere.

Q7. What is the meaning of the word innocence?

Ans. Innocence means harmlessness

Q8. Is there any strange country?

Ans. No, there is not any strange country.

Q9. What should we remember?

Ans. We should remember that no men are foreign and no country is strange.

Author: lectashokkumar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *