“NO MEN ARE FOREIGN” COMPREHENSION VOL.1

Stanza-I

Remember, no men are strange, no countries foreign

Beneath all uniforms, a single body breathes

Like our :the land our brother walk upon

Is earth like this, in which we all shall lie.

Now answer the following questions:

Q1. Who is the poet of the poem”No Men Are Foreign”?

Ans. James Kirkup

Q2. What should we remember?

Ans. We should remember that no men are strange and no country is foreign.

Q3. Where does a single body breathe?

Ans. A single body breathes under all uniforms.

Q4. What uniform is the poet talking about?

Ans. The poet is talking about different kinds of people.

Q5. Where do our brothers walk?

Ans. They walk upon this earth.

Q6. Where shall we all lie at the end of our life?

Ans. We all shall lie in the earth at the end of our life.

Q7. What is the meaning of the word beneath?

Ans. Under

Stanza-II

They, too aware of sun, air and water,

Are fed by peaceful harvests, by war’s long winter starv’d.

Their hands are ours, and in their lines we read

A labour not different from our own.

Now answer the following questions:

Q1. Who does they refer to in these lines?

Ans. They refer to the people of the world.

Q2. Who are aware of sun and air and water?

Ans. The people of the world are aware about the sun and air and water.

Q3. Who are they fed by?

Ans. They are fed by peaceful harvest.

Q4. Who are they starved by?

Ans. They are starved by long winter.

Q5. What is the meaning of the word aware?

Ans. Conscious

Q6. What is the meaning of the word starved?

Ans. Die with hunger

Author: lectashokkumar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *